Zebegény

Hogyan csinálják Zebegényben? Itt nem alakult kisebbségi önkormányzat, de hagyománymentő egyesületük dicséretes módon és nagy sikerrel működik. Így mesélnek magukról:

VEREIN ZUR WAHRUNG DER TRADITIONEN VON SEBEGIN 

Sebegin Hagyománymentők, Zebegényi Hagyománymentő egyesület

Egyesületünk 2008-ban alakult.

Főbb céljai:

 német nemzetiségi szokások,- hagyományok ápolása,

 épített és tárgyi emlékek felkutatása, megőrzése,-

- rendezvények, kiállítások szervezése

 kiadványok készítése és- megjelentetése

 a hazai és külföldi hagyományőrző csoportokkal való- együttműködés

Csoportunk tevékenységi köre nagyon összetett és sokrétű. Mivel Zebegény sváb hagyományokban gazdag település, így ehhez kapcsolódó a hagyományokat, őseink által használt tárgyakat gyűjtjük össze, illetve mutatjuk be. Feladatunk az 1730-as években betelepülő családok későbbi sorsának felkutatása is.

Eddig nagyon sok adat és anyag került összegyűjtésre, illetve folyik a levéltári és számítógépes feldolgozása.

Azért, hogy a falunak is be tudjuk mutatni ezt és természetesen a falu aprajának és nagyjának érdeklődését is felkeltsük, már négy kiállítást is rendeztünk Nagyszüleink és dédszüleink öröksége címmel.

Az első kiállításon a mezőgazdasági eszközöket és tárgyakat mutattuk be, a második kiállítás a mindennapi életben használatos eszközöket, a harmadik egy korabeli szatócsboltot, a negyedik pedig Grossmutters Küche címmel /Nagymama konyhája/ a korabeli konyhát és az ételeket tárta az érdeklődők elé. Ezt Kismaroson a német nemzetiségi napon is bemutattuk, valamint a Duna tv is felvette a kiállítás anyagát.

Legutóbbi kiállításunkon, /Mi is voltunk gyermekek / régi játékokat mutattunk be, mikor is nagy sikert aratott a gyerekek körében, hogy ki is lehetett azokat próbálni..

Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a kiállításokkal több generációt sikerül mozgósítani még fellelhető értékeink megőrzése, megismerése védelmére.

Örökségünk címmel három újságot szerkesztettünk.

Az elsőt adventi időszakban jelentettük meg, ahol a karácsonyi ünnepkörrel foglalkoztunk és a helyi hagyományokkal.

Ezzel párhuzamosan a könyvtár kiállító helyiségében ”Adventtől vízkeresztig” címmel rendeztünk kiállítást, melyet igen sokan tekintettek meg, és a körzeti tv is felvette.

A zebegényi Szikla kápolnában Betlehemet rendezünk be - immáron ötödször - ember nagyságú bábokkal a „hagyomány szerint” Advent első szombatján. 

Második újságunk Húsvétkor jelent meg és a húsvéti ünnepkörrel, hagyományokkal foglalkozott.

A harmadik újság nem a nemzetiségi hagyománykörhöz kapcsolódott, de mindenképpen településünk épített örökségéhez, hiszen templomunk tervezője - Kós Károly – születésének 125. évfordulójára rendezett templomi kiállításhoz kapcsolódóan munkásságát mutatta be, sok fényképpel. 

Idén már harmadik alkalommal rendeztük meg az igen nagy sikerű Gőzgombóc fesztivált, melynek előkészületeiről a Duna tv is tudósított méghozzá oly módon, hogy két egyesületi tagunk a stúdióban bemutatta a gőzgombóc készítésének módját. 

Az összegyűjtött régi sváb ételeket recept-könyv formájában is szeretnénk kiadni. Ehhez kapcsolódik, hogy egyesületünk egyik tagja is rész vett a Duna tv Zebegényben készített és a későbbiekben bemutatásra kerülő „Izőrzők” című műsorában, tradicionális éltelek bemutatatásával.

Egyesületünk sikeresen pályázott Pest megye Önkormányzata által kiírt pályázatán, így a tradicionális sváb ételek című receptkönyv kiadásra kerülhet.

Az idén már harmadszor rendeztük meg a Napraforgó óvodával, a Tettekkel Zebegényért egyesülettel valamint idén már a Szent Erzsébet Karitászcsoporttal is közösen, a Szent Márton napi lámpás felvonulást. 

Részt vettünk a Blickpunkt által meghirdetett fotópályázaton. 66 pályázó, 243 versenyben lévő fotója közül képeslapunkat /melyen eddigi kiállításainkat mutattuk be /a legjobb 12 fotó közé választották és a Műcsarnokban kiállították. Így a Blickpunkt által kiadásra kerülő 2011-es naptár áprilisi képe lesz montázsunk. 

Álmaink között szerepel egy Falumúzeum /Heimatmuseum/ létrehozása. A sok összegyűjtött kincsünket szívesen adnánk át a leendő múzeum rendelkezésére

A BLICKPUNKT PÁLYÁZATÁN SZEREPLŐ KÉPÜNK