Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

A kismarosi volt népiskola 1900-as évekből származó épületében található Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás tekinthető meg a falu XIX. századi és az azóta eltelt életére jellemző tárgyakból, iratokból, képekből, stb.

A kiállításon láthatjuk őseink praktikus háztartási eszközeit, függönyöket, csipkéket, babakelengyéket, csipkés ágyneműt, konyhai falvédőket. Rekonstruáltunk egy sváb női népviseleti ruhát is.

A mélyen hívő, katolikus vallású kismarosiak által 1827-ben megépített templomból származó ereklyékből és régi kegytárgyakból bemutatunk pl. gótbetűs imakönyveket, öreg miséző és ministránsruhákat, régi templomi zászlókat, feszületeket, stb. Kiállítottunk még régi tankönyveket, német és magyar nyelvű bizonyítványokat, kottákat is.

Bemutatjuk őseink régi mezőgazdasági, szőlészeti és borászati szerszámait, eszközeit. A XIX. században megkezdődött iparosodás kőműves, ács, asztalos és kádár szakmáinak munkaeszközeiből is kiállítottunk néhányat.

A nagyrészt digitalizált fotógyűjteményünk tablóinak főbb témakörei: óvodai és iskolai csoportképek, egyházi rendezvények, cserkészek élete, a földművelés múltja és jelene, szőlészet és borászat, esküvői képek, kismarosi családok, stb.

A muzeális gyűjtemény rendszeresen frissített honlapja: 

http://www.kismarosifalumuzeum.hu/