Májusfa állítás

Stanley | 2011.03.31. 18:57

 

 A májusfaállítás magyar szokás,

de kis falunkban is állították a lányoknak,átvéve ezt a kedves hagyományt. Folyt is a lányok között a vetélkedés kié a nagyobb, magasabb. Kering a faluban sok kalandos történet ezzel kapcsolatban, például, hogyan sikerült a Nagytisztás mellől szakadó esőben lehozni a fiúknak a „legszebb”fát, beláthatjuk, közelebb nem találtak megfelelőt. Sok fröccsbe és sörbe kerülhetett az udvarló fiúnak, hogy barátait rá tudta venni erre az áldozatra, de biztosan megérte!

 A májusfa eredetéről és már a múlt században is meglévő változatairól az alábbiakat olvashatjuk: Minden év május elsején a falukban, városokban, sok épület előtt lehet leszúrva látni virító zöld levelű, ágas-bogas, karcsú, magas fákat, melyeken virágok, szalagok, italok, füzérek stb. díszelegnek.

Falvakon, nőtlen ifjak kedveseik ablaka előtt állítják fel május 1 napjára virradóra a májusfát;

A májusfáról azt írják, hogy” sz. Jakab és sz. Fülöp, midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekvényéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült”. Ez volt sz. Jakab apostol napja virradójára május 1-én. Nőtlen ifjak ez időtől fogva, és ennek okán szoktak magas zöldfát jó magaviseletű hajadonok ablaka előtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül.
     
A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején. Amelyik lánynak már volt udvarlója, az május l-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával.

A májusfák kidöntése járt együtt általában nagyobb ünnepélyességgel. Ha a szerenád a májusfa állítás éjjelén elmaradt, sokszor ilyenkor derült csak ki, hogy ki is volt az elkövető. A háziak süteménnyel, borral kínálták a legényeket.

 

Álljon itt egy szép szerenád dalnak a szövege:

 

 Still ruh der See….

 

Still ruht der See!Die Vöglein schlafen.

ein Flüstern nur ,du hörst es kaum,

Der Abend naht und senkt sich nieder,auf die Natur ein süszer traum,

auf die Natur ein süszer Traum.

 

Still ruht der See,durch das Gezweige,

der heil’ge Odem Gottes weht,

Die Blümlein an dem Seegestade,

Sie sprechen fromm ihr Nachtgebet,

Sie sprechen fromm ihr Nachtgebet.

 

Still ruht der See,vom Himmelsdome,

Die Sterne Friedsam niederseh’n,

O Menschenherz,gib dich zum Frieden,

Auch du,auch du wirst schlafen geh’n,

Auch du,auch du wirst schlafen  geh’n.

 

Csendes  a tó…….

 

Csendes a tó, a kismadárka,

mit álmodik a tó felett,

a nap leszáll,szellő sem rezzen,

Csak a természet szendereg,

csak a természet szendereg.

 

Ifjú leány ajkán mosollyal,

még álmodja az életét,

Csapongva száll, mint röpke pille.

hol így szeret,hol úgy szeret,

hol így szeret,hol úgy szeret.