Narancslekvár receptje

Stanley | 2011.12.09. 17:18
3 nagydarab, vastag és ép héjú narancsot alaposan megmosok. A
zöldséghámozóval vékonyan lehámozom, vigyázva, hogy a héj alatti fehér részből minél
kevesebb legyen rajta. Ezután a narancshéjat vékony csíkokra összevágom. A narancsról
lefejtem a fehér részét, mert ez megkeseríti a lekvárt. Turmixgépben pépesítem és
hozzáöntöm az összevágott héj darabkákat. Felöntöm kb.7dl vízzel és addig főzőm (30-35
perc) takarékon, míg a narancshéjak meg nem puhulnak. Ha elfő, a vizet pótolni kell. Mikor
puha hozzáadok 1/2dl natúr citromlevet, vagy 2 citrom kinyomott levét, ízlés szerint cukrot,
ez nálam 20-25 dkg. Innen már a dzsemfixen lévő utasítás alapján járok el.
Fél percig kell a zselével főzni, amit előzőleg egy kis cukorral összekeverek, így öntöm a
lekvárhoz, hogy ne csomósodjon.
4 kisebb méretű üvegnyi lesz belőle, a hűtőben, vagy a spájzban eláll.
Hogy meddig, azt nem tudom, mert nálunk még nem volt ideje megromlani.
Sok karácsonyi receptben szerepel narancslekvár. Szárított narancskarikával díszített üvegben
ajándéknak is kiváló.