Wallhauseniek látogatása

Buzásiné Delacasse Ivett | 2023.09.26. 10:48

Wallhauseni testvérvárosi látogatás 2023

20 felnőtt, fiatal és gyermek tett látogatást Kismaroson, a falu testvérvárosából, Wallhausenből 2023. 08. 16-tól 20-ig. Szerda este indultak útnak egy bérelt busszal és kora reggel érkezett meg hozzánk a kicsit fáradt, de annál inkább lelkes csapat. A közösséget elkísérte Wallhausen új, tavaly ősszel megválasztott polgármestere. Thomas Frickinger polgármester úr már a beiktatási ünnepségén kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a testvérvárosi kapcsolatot, megtesz mindent, hogy a családok, fiatalok kapcsolata lehetőséget adjon a két Európában élő közösség találkozásának.

Neubauer Rudolf polgármester úr köszöntője és a reggeli után Királyrét felé vettük az irányt. Már a kisvasúton is felelevenedtek a több éve tartó csereprogram közös élményei. Vannak családok, akik 2016 óta már negyedszer járnak Magyarországon, és még mindig tartogat számukra újdonságot Kismaros. Ez a nap is ilyen volt, hiszen Aradi Szilveszter alpolgármester úr tartalmas túrával, érdekes történetekkel mutatta be a Börzsönyi-hegyeket, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot. Ruff János az IPOLY ERDŐ Zrt. Királyréti Erdészet erdészetvezetőjének részletes tárlatvezetésével zárult a program a kirándulóközpontban. Az éhes csapat a Patak vendéglőben töltődött fel és a vacsora után foglalhatták el vendégeink szállásaikat. A szállásadók, (Bonifert György, Velis Evelin, Ritzl Erika, Wilczek- Nagy Levente, Buzási Attila és családjaik) és a vendégházaktól (Pálmai Károlyné Andi, Galambos Erika) mind lelkesen vitték a vendégek csomagjait a jól megérdemelt pihenés helyszíneire. A fárasztó utazás, a kiadós túra ellenére még az este folyamán közös beszélgetésre, ismerkedésre került sor a Dunamező egy tábortüze mellett.

Az augusztus vége számtalan lehetőséget kínál, hogy az ide látogató vendégek jól érezzék magukat. Így a második nap a Budai várba, a Mesterségek ünnepén nézelődhettek a wallhauseniek, nem maradt el a magyar ízek kóstolója sem a Vörösmarty-téren. Az este az üstben főtt babgulyással, a falusi, házi sütik kóstolásával és jókedvű röplabdamérkőzéssel ért véget. Volt aki, egy dunai úszással hűsíttet.

A továbbiakban egy másik szemszögből, az esztergomi bazilika tetejéről figyelhették meg német barátaink a Duna kanyarodását. A fiataloknak is tartogatott örömet az helyi strand csúszdája. A nagymarosi borünnep és tűzijáték zárta a napot.

A hazautazásuk reggelén, közös szentmisén emlékeztünk meg Szent Istvánról, az államalapításról, közös kenyérszegés és az év tortájának kóstolója adott lehetőséget a falu közösségének a találkozásra. A falu vezetése, vendégeink, barátok, vendéglátók mind egyetértettek abban, hogy ez a pár nap tartalmas, örömteli és mindenképpen hasznos volt.

Kismaros ismét példát mutatott a vendégszeretetből. Elégedetten és élményekkel telve tértek haza barátaink, és a buszúton már megkezdődött a jövő évi csereprogram ötletelése. Legközelebb, nyáron Wallhausen várja a Kismarosiakat.

Szeretnénk köszönetet mondani Kismaros Község Önkormányzatának, a kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a vendéglátóknak, a segítőknek és mindazoknak, akik részt vettek ennek a négy napnak a szervezésében, létrejöttében.