Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.
A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?
Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az info@kismarosisvabok.hu címen, hogy megoszthassuk egymással.
Krebszné Gábor Tamara 2024.02.20. 10:27
Ismét sváb sütő-főző alkalmat tartottunk.
Erdővölgyiné Zachinger Melitta 2023.11.08. 13:42
Ismét sváb főzö klub volt,ahol toros káposztát főztünk kelt gombóccal.