Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.

A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?

Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, hogy megoszthassuk egymással.

Eiprendpráj

Szárazon megpirított búzalisztet enyhén édesítették és
sózták,majd teás-tejjel felengedték. Három hónapos csecsemőnek folyékonyan
adták, félévesnél idősebbnek és a kisgyermekeknek pépes változatban.
Kisgyereknek már zsíron pirították meg a lisztet és őrölt fahéjjal ízesítették

Milichriewelt

Betegek és gyerekek kapták,de idős, már fogatlan nagyapámnak
is kedves étele volt. Úgy készül, hogy forró tejbe levestésztát reszelnek durva
reszelőn. Enyhén sósan fogyasztották.

Semmlschniel


Most következik Rixer Guszti bácsi által lejegyzett pár finomság leírása:

Semmlschniel:a vékony körszeletekre vágott zsemlét fehér borban áztatták,de úgy,hogy
maradjon még egyben,aztán bepanírozták ,mint a rántott húst és zsírban kisütötték.

Krisflute:egy sűrű vizes búzadara főzet,kanállal kiszaggatták,pirított prézliben meg-
hempergették,szilva vagy ribiszke lekvárral fogyasztották.

Publish modules to the "offcanvs" position.

Free Joomla templates by L.THEME