20 éves a falumúzeum

20 éves a Falumúzeum


Ha egy ember a 20. éves születésnapját ünnepli, azt mondjuk róla: milyen fiatal! Kevés van az életútjából mögötte, de előtte van az egész élet, bizakodva néz a jövőbe.

Egy múltat őriző gyűjtemény 20. éves születésnapján, bár reméljük fennmaradását és gyarapodását, mégiscsak a múltja, az általa megőrzött értékei a figyelemre méltóak. Ebben az esetben visszanézünk évek, évtizedek, vagy akár évszázadok történéseire, az akkor élő emberekre.

A hely szelleme, amely megérinti az embert mikor ide belép, független a méltatlan körülményektől. A sok, számunkra fontos, kedves, és érdekes gyűjtemény a mainál szebb és jobb helyet érdemelne, de még mindig azt mondom, örüljünk! A szomszédos települések irigyelnek bennünket, mert náluk még nem sikerült helyet találniuk az összegyűjtött értékeiknek.

Mikor a fényképeket nézegetem, bizony sokszor szorulnék segítségre. Szüleim és nagyszüleim nemzedékét ismerem, de bizony az ő felmenőik képe előtt sokszor tudatlanul állok.

Egy – egy fényképeket kiállító paraván előtt sokszor komoly viták alakulnak ki a képen látható személyeket illetően, de még valaki közülünk emlékszik és tud segíteni. Még tud.

A dokumentumok sárga lapjain a történelem viharai, családok élete, aztán egyéni sorsok köszönnek vissza sokszor megható módon. Azért szomorú, de tény, hogy a fotó, és a papír jobban őrzi a múltat, jobban, mint az emberi emlékezet.

A tárgyakat kezembe véve, mindig elképzelem és látom az ezekkel az eszközökkel dolgozó, vagy ezek között élő embert. Hiszen némelyiket még láttam nagyszüleim kezében, sőt még én is használtam őket. Milyen okosan, racionálisan alakították környezetüket, életüket, az ezekből a tárgyakból leszűrhető. Ezek többnyire a faluban készültek, itt használták őket, az ő kezük nyomát őrzik. Mennyi sorsnak, örömnek, bánatnak, aggódásnak, nélkülözésnek voltak kísérői, jó lenne, ha mesélni tudnának! De ott van mögöttük egy kedves ráncos arc is, egy mosoly, egy hang, egy anekdota, egy illat, egy hangulat. Ez maradt, de többet adni nem tudnak.

Ünnepeljük közösen ezt a szép gyűjteményt, megköszönve mindenkinek, aki azon munkálkodik, hogy gyarapítsa, lelkiismeretesen gondozza múltunk értékeit.

                          Őrizzük a múltat, magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak!


(a.zs)


Nyomtatás