Kezdőlap

Élni muszáj

A Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően háromnapos rendezvény és két kiváló filmalkotás keretében emlékezhettünk az ártatlanul megkínzott, szülőföldjétől, szeretteitől évekre vagy akár örökre elszakított embertársainkra, rokonainkra, családtagjainkra.

Arra a csaknem hatszáz emberre emlékeztünk vissza rendhagyó módon, akiket ártatlanul hurcoltak el a Dunakanyarból 1945 januárjában málenkij robotra (“kicsi” munkára) a Szovjetunióba. A hadifogságba esett civilek 16-40 évesek voltak, szinte még gyermek korúakat és nőket is elvittek. A három érintett település, Zebegény, Nagymaros és Kismaros évek óta közösen emlékezik az áldozatokra, idén Kismaros adott helyszínt az eseménynek.

Az Élni muszáj címet viselő, civil honfitársaink szenvedéseinek emléket állító konferencia nyitó napján Buzásiné Delacessa Ivett tanító közreműködésével különleges történelemórán vehettek részt e három település 7. és 8. osztályos diákjai Kismaroson. Míg odakinn – talán a mélyebb beleélést segítendő – szakadt a hó, a százötven fiatal félperces néma vigyázállással tisztelgett az áldozatok előtt. A konferencia címét is adományozó Élni muszáj című dokumentumfilm megtekintése láthatóan elemi erővel hatott a fiatalok zömére. Ezen a napon nyílt meg az elhurcoltak személyes tárgyaiból berendezett kiállítás is, “húsz évig dobozban lévő” archív anyagokat lehetett megtekinteni és meghallgatni, elsősorban a kismarosiak visszaemlékezéseiből és relikviáiból. Emellett a Veritas Történetkutató Intézetnek és az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének, Magyarok a Szovjetunió táboraiban című vándorkiállítása is látható volt. A kiállított tablókról történelmi betekintést nyerhettek az érdeklődők, és – a fotók, idézetek által – közelebb kerülhettek a donyecki szénbányák környékére szállított kismarosiak személyes élményeihez. A rendezők gondolva a fiatal látogatókra, QR-kód segítségével lehetővé tették, hogy az elhurcoltak húsz évvel ezelőtt felvett hanganyagába, így akár saját dédszüleik beszámolójába is belehallgassanak.

MeghívóKismaros Község Német Nemzetiségi képviselő-testülete

2016. november 17-én. 17:00 órakor

ülést tart

az IKSZT Házban.

Gulag


Szeptember.24-én részt vettünk  Kál-Kápolnán a vasútállomáson felállított és felújított “Malenkíj robotra”elhurcoltak emlékét őrző emlékmű avató ünnepségén.Kismarost a polgármester úr és családja,és a német önkormányzat tagjai képviselték.
Szentmise nyitotta meg a megemlékezést,aztán az elhangzott ünnepi beszédek után  megkoszorúztuk a többi faluval együtt  Kismaros nevét is  megörökítő  márvány táblácskát.

Húsz éves a Marus táncegyüttes


20 év egy ember életében is számottevő idő,de még inkább egy együttes életében,ahol különböző korú,mentalitású emberek vannak együtt hétről -hétre,évről -évre.
20 év alatt voltak a létszámban és a táncolók személyében is változások,de ez természetes,hiszen az életben minden változik,alakul,formálódik.A táncegyüttes tagjait összetartják a gyermekkorra visszavezethető barátságok,a zene és tánc szeretete, és a  késztetés arra,hogy a falu sváb gyökereit megőrizendő ápolják a hagyományokat.

Május Szűz Mária hónapja

Mária kapocs az ember és Jézus Krisztus között, s az anyai szeretet és az anya iránti szeretet megtestesítője. 
A májusi litániákat naponta a kora esti órákban tartották ,és tartják Kismaroson is.Mivel nem volt mindig pap helyben,ahogy most sincs, előimádkozók könyörgéseire adták,adják a választ a litánián résztvevők. Meghitt hangulata volt ezeknek a régi litániáknak,ezért a fiatalok is szívesen vettek részt rajtuk.Ilyenkor főként Mária énekeket énekeltek.A Nachtigall kórus tagjai összegyűjtöttek ezekből a dalokból egy szép csokorra valót és CD-re énekelték,amit szeretettel ajánlanak az érdeklődőknek.Szép szokásként Németországban, egy-egy litánia alkalmával májusi virágokkal árasztják el a templomban lévő Mária szobrot,ezt szeretnénk idén feleleveníteni.Nálunk is lehetett ilyen esemény,erre utal a fennmaradt Mária ének:

Publish modules to the "offcanvs" position.

Free Joomla templates by L.THEME