Nyárköszöntő sváb nap 2021

Tamara | 2021.07.05. 12:33

A NNÖK nyertes Csoóri Sándor pályázatánka szakmai beszámolója. A CSSP-TANCHAZ-2020-0174 azonosító számú pályázaton 700.000 Ft-ot nyertünk. Ebből az összegből került megvalósításra.

Sok-sok hónap bezártság és bizonytalanság után végre elérkezett a pillanat, hogy ismét rendezvényt szervezhettünk a faluban, a falunak.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is megrendezte, már-már hagyományosnak mondható Nyárköszöntő Sváb Napját. A lezárások és a pandémia vége felé ez volt a település első nagyobb rendezvénye, amelyen így szép számmal vettek részt a falubeliek és a környékbeliek is.

A programot a Borz Berta és Lerch Péter által közösen vezetett Kismaros Táncegyüttes fantasztikus műsora nyitotta meg. A fiatalokból álló csoport magyar és cigány táncokat mutatott be a közönségnek. Az élő zenére bemutatott koreográfia után magyar táncház várta az érdeklődőket. A közös tánc után Winhardtné Szeltner Ildikó sváb táncoktató következett, aki nem hagyta leülni a közönséget és sváb táncokat tanított a vállalkozó szelleműeknek. Bár az idő jó meleg volt, ez senki kedvét nem szegte, idősek és fiatalok is egyaránt ropták a táncházakban a tűző napon.

A táncos mulatságok után egy kicsit nyugodtabb program következett a Művelődési Ház kistermében, ahol is megrendezésre került a kismarosi receptkönyvek és a belőlük készült sütemények kiállítása. A kiállítást Erdővölgyiné Zachinger Melitta köszöntő szavai, majd Flamich Attila, sváb szakács videóüzenete nyitották meg. A kiállításon nem csak régies, kézzel írt szakácskönyvek és receptek, valamint finomabbnál-finomabb sütemények voltak, hanem a kisterem sarkában egy régies sváb paraszti konyha is várta az ide látogatókat.

A kulturális program után ismét a zenéé és a táncé volt a főszerep. A sváb táncház második felvonásán vehették részt a vendégek, majd a Marus Hagyományőrző Tánccsoport sváb táncokkal mulattatta az érdeklődőket.

A színes programok lezárásaként a Die Mondschein Kapelle sváb zenekar hangolt be, akik fergeteges hangulatot teremtettek. A nyári meleg ellenére sokan mulattak a felcsendülő dallamokra. A legkitartóbbak még este 10-kor is alig akarták abbahagyni a táncot.

A szervezők gondoltak a kisebbekre is, a délután folyamán népi játszóház és kézműves foglalkozások várták őket az Önkormányzat alsó udvarában.

A színes nap még kiegészült gasztronómiai bemutatóval is, hiszen sváb ételbemutató is helyet kapott a programok sorában.

Köszönjük mindenkinek, akik segítettek abban hogy ez a sikeres rendezvény létrejöjjön és azoknak is akik a finom sütit sütötték. Név szerint kiemelnénk néhányukat: Flamich Attila, Horváth Kata, Ritzl Erika, Balogh Erika, Mester Erika, Hock Jutka, Mester Gizi, Krebsz Ági, Emmer Valika, Kenderes Margó, Less Aranka, Less Kati, Végvári Györgyi, Merész Csaba, Greffné Gabci ,Sebők Ani, Zachinger Katalin, Kovács Levi, Korcsok Kevin. Továbbá a polgármesteri hivatal dolgzói, igazgatás, ügyfelesek, pénzügy és Konrád Laci csapata. És a kihagyhatatlan Marus Tánccsoport.

Köszönjük a jegyző asszonynak, Dr. Timer-Bárkányi Beátának és a polgármester úrnak, Neubauer Rudolfnak, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt!