Nyárköszöntő sváb nap

Krebszné Gábor Tamara | 2022.07.05. 09:36

 2022. május 14-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ismét Nyárköszöntő sváb napon vehettünk részt. A csodálatos napsütéses tavaszi délutánon szép számmal vettek részt kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt.

A rendezvény sváb hagyományőrző blokkal kezdődött. Elsőnek a Kis Morgó Óvoda Szalamandra csoport óvodásai énekeltek és táncoltak, majd a Vilcsek Gyula Általános iskola végzősei sváb koreográfiát mutattak be. A táncok után áttértünk a muzsika világába, ugyanis Winhardt Ildikó egy különleges sváb hangszeren, a Schwäbische Hackbrettmusi-n játszott harmonika kísérettel. A nemzetiségi blokk ismét tánccal folytatódott, a solymári Herbstrosen Tánccsoport mutatkozott be színvonalas táncaikkal, majd ennek a résznek a zárásaként a Marus Hagyományőrző Tánccsoport lépett színpadra. A remek hangulatú zenés-táncos rész után a Portéka Színpad következett, akik vásári komédiájukkal megnevettették az érdeklődő gyerekeket.

15 órától megnyitotta a kapuit a felújított Falumúzeum is, ahol helyi és egyháztörténeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

A délután folytatásaként Végvári Györgyi várta az érdeklődőket, akivel a már hagyományosnak tekinthető Házak-Arcok-Legendák faluismereti sétán vehettünk részt. A séta útba ejtette a Falumúzeumot is.

A rendezvény sikerét tovább növelte, hogy a gyerekeket kézműves foglalkozások, íjászkodás várta. Míg az ínyencek helyi asszonyok főzte sváb ételeket kóstolhattak meg, volt lakodalmas leves, smarni, káposztás tészta, füstölt húsos bableves, kenyérlángos és káposzta gőzgombóc feltéttel. Aki pedig a sok finom fogás után sem lakott jól, édes és sós süteményeket fogyaszthatott.

A remek hangulatú program végén a fellépők és a vendégek is kiültek a nagy sátor alá, élvezték a jó időt, egymás társaságát és a közösen eltöltött szép délutánt.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, nélkülük nem valósulhatott volna meg a rendezvény.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg . (Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2022/2-000858-VAL)