Kirándulás a Berkenyei Falumúzeumba

Sápi Éva | 2022.10.13. 14:32

2022. október 5-én, egy napsütéses, szép őszi napon a Vilcsek Gyula Általános Iskola németes tanulói útra keltek, meglátogatták a Német Nemzetiségi Önkormányzat Kismaros (NNÖK) jóvoltából a berkenyei Falumúzeumot. A kiránduláson a német nemzetiségi oktatásban részesülő diákok vettek részt (3-7. évfolyamig) azzal a céllal, hogy közelebbről megismerjék a hajdani sváb kultúrát.

Az egykori parasztház hűen tükrözi a kor építészeti hagyományait. Belépve a tájházba a múlt századba csöppentünk. Több mint 100 éves konyhaberendezések, babaszoba, régi bútorok, használati tárgyak, gazdasági eszközök elevenedtek meg előttünk, végre nem csak a honismereti könyvben, képekben… Ott élőben. testközelben tapasztalhattuk meg a régi idők hangulatát. A múzeum vezetője, Schmidt József, Józsi bácsi és Gill Józsefné, Nusi néni élménydús beszámolót tartottak nekünk.

Sok-sok érdekes információval lettünk gazdagabbak. Megtudtuk, mi is a pántlika, kik hordják, mi az a rozmaringerdő a menyasszony fején, hány éves korig hordhattak a lányok piros harisnyát, sőt azt is, mi az arató pálinka és még sok-sok számunkra furcsa szokást. A lakószobában régi bútorok, képek, ritka dokumentumok adtak betekintést az egykori falusi életbe.

Józsi bácsi mesélt nekünk történeteket a saját gyerekkorából is. Megdöbbenve hallgatták a gyerekek, hogy nem kapott vacsorát, ha nem ült időben az étkezőasztalnál. Persze csak egyszer fordult elő ez vele. Micsoda szigorúság volt az akkori a sváb családokban!

Számomra tanárként elgondolkodtató, egy nemzet kis közösségekből, családokból áll össze s mennyire fontos az összetartás, rend, fegyelem, tisztelet, szorgalom, becsületesség, hit, szeretet. Ezeket az igazi értékeket képviselték sváb őseink akkor s még ma is. Tanulhatunk tőlük.

Nusi néni és Józsi bácsi tárlatvezetése által nagyszerűen sikerült az időutazás, melyet a diákok nagy érdeklődéssel fogadtak.

Hálásan köszönjük az NNÖK elnökének, Erdővölgyiné Zachinger Melittának az ötletet, a szervezést és az NNÖK anyagi támogatását. Reményeink szerint további hasonló jó programok állnak még előttünk.

Sápi Éva

német tanár