Ilyen volt a Rézi nap 2022-ben

Krebszné Gábor Tamara | 2022.10.13. 14:21

Az idén, október 9-én 5. alkalommal rendezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat Kismaros a Rézi-napot. Egy gyönyörű, őszi napsütéses napon vette kezdetét az ünnepség.

Már hagyománnyá vált, hogy Terézia napján a Vilcsek Gyula Általános Iskola német nemzetiségi oktatásban részt vevő diákjai megkoszorúzzák a Művelődési ház előtti Rézi szobrot. Ez alkalommal Juraszik Réka 7. osztályos tanuló mondott németül névnapi köszöntőt, 2 negyedikes diák, Less Júlia és Ruff Bence pedig Theodor Fontane egy kedves névnapi versével folytatták a megnyitót. Sápi Éva készítette fel őket.

A folytatásban a Művelődési Ház nagytermében Erdővölgyiné Zachinger Melitta elnökasszony és Neubauer Rudolf polgármester úr köszöntötte a résztvevőket. A program következő pontja Ament Éva: Festett mesék, avagy babaházak a Hegyhát-Völgység határáról című kiállításának megnyitója volt. Nagy Andrea, a Kismarosi Művelődési Ház intézményvezetőjének kedves gondolatai után, Kalmár Ágnes, a Szórakaténusz Országos Játékmúzeum nyugalmazott igazgatójának megnyitó beszéde következett.

A kiállítás megtekintése urán ismét a Vilcsek Gyula Általános iskoláé volt a színpad. Tót Kitti tanárnő segítségével készült fel Less Júlia 4-es tanuló egy magyar népmesével. A 12 másodikos kisdiákot Galbavi Péter tanár úr készített fel egy hagyományos gyerektánccal: Mit den Füssen trapp trapp trapp. A kis táncosok nagy sikert arattak, Péter bácsi joggal volt büszke rájuk.

A műsorok után következett a Nagyanyáink öröksége című rajzpályázat eredményhirdetése. A verseny zsűrijének, Wiedermann Katalinnak, Alpári Katinak és Magda Bálintnak nehéz dolga volt a sok szép munka bírálata során. A legtöbb munkát a kismarosi iskolások küldték be, de készültek pályamunkákkal a visegrádi és dunabogdányi iskolások is. Sőt még a Kis Morgó óvoda csoportjai is kiállították a felhíváshoz kapcsolódó munkáikat.

A rendezvény zárásaként a Dunakanyar Fúvósegyüttes következett Ujvári Gábor vezetésével, akik sváb dallamokkal szórakoztatták a vendégeket. A műsorok alatt a Virgonckodó népi játszóház játékai, illetve a Kis Morgó óvodából Balogh Erika, Hoffmann Ildikó és Nagy Boglárka óvónénik kézműves foglalkozása várta a gyerekeket. Aki pedig megéhezett, azokról Ritzl Erika és segítői által sütött lángos gondoskodott. A Vilcsek Gyula Általános iskola pedagógusai, Kenderes Kata és Buzásiné Delacasse Ivett pedig a büfé üzemelésében vállalt nem kis feladatot.

Szeretnénk megköszönni a sok segítséget és a rendezvényen való aktív részvételt a Kis Morgó óvoda dolgozóinak, a Vilcsek Gyula Általános Iskola tanárainak. Külön köszönjük a hozzájárulást Stedra Bencének, a Rézi-napi segítséget Mester Béláné Gizi néninek, Zachinger Katalinnak, Erdővölgyi Melittának, Erdővölgyi Mariannak, Less Katinak és Lessné Greff Arankának. Az előkészítő munkálatokban nagy segítségünkre voltak a Kismaros Község Önkormányzatának dolgozói, valamint Konrád Laci falugazda és csapata. Köszönjük a segítséget és a támogatást a Kismarosi Művelődési Háznak is! Köszönjük a támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hiszen a rendezvény egy része a Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2022. évi költségvetési támogatásából valósulhatott meg! (Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2022/2-000848-VAL)