Germknödel azaz gőzgombóc Nyomtatás
Írta: Stanley   
2011. Szeptember 19. hétfő, 10:04
Germknödel

Gőzgombóc receptje:

Aki síelt már Ausztriában biztosan kóstolta már a gőzgombóc, eredeti nyelven Germknödel
valamelyik változatát. Jellegzetes étel az édes szilvalekvárral töltött nagy fehér félgömb alakú
gombóc vaníliaszósszal leöntve és darált mákkal megszórva.

Hozzávalók:

A tésztához: 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 3 dkg cukor, 3 dl tej,1 tojás,10 dkg vaj, csipetnyi
só, fél citrom reszelt héja, 25 dkg szilvalekvár
A tetejére: Olvasztott vaj vagy vaníliasodó

10 dkg darált mák, vagy dió porcukorral összekeverve

Elkészítése:

Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi
sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen
fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre
segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk.
Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat
félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval,
fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le,
és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal
vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

Vaníliasodó: 2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen

összekeverünk, és tűzön krémmé főzzük.

Hasznos tippek:

1. A lekvárhoz lehet 1 evőkanál rumot és egy kis fahéjat keverni, mely megbolondítja a
töltelék ízét.

2. A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.

3. Párolás közben a fedőt ne emelgessük, mert összeseik a tészta.

4. A megtöltött nyers gombócokat le is lehet fagyasztani, így bármikor frissen
elkészíthetők.

5. A gombócok forró vízben is kifőzhetőek.

Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel. Osztrák szupermarketekben
kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk, akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni
és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt.

Zebegényi Hagyománymentő Egyesület évek óta rendez Gőzgombóc fesztivált, bár az idei
sajnálatosan elmaradt. Visegrádi sváb nap alkalmával mi is elcsábultunk. Nagyon finom,
amit készítenek, de arra biztatunk mindenkit, hogy otthon is próbálja meg! Csak aztán

győzze csinálni! Jó étvágyat mindenkinek!