eco farming logo

Sváb ételek receptjei

 Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.

A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?

Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az info@kismarosisvabok.hu címen, hogy megoszthassuk egymással.


Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Június 20. hétfő, 12:51
Hozzávalók:

4 főre:
75 dkg savanyú káposzta

25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/

1 közepes fej hagyma

zsír


A gombócokhoz:

2,5 dl tej

20-25 dkg liszt

1 teáskanál zsír

2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/

csipet só

Elkészítés:

A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított
hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú
káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is
rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi
éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Közben elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk,
felfuttatjuk, kevés liszttel kovászt készítünk. Ezután összekeverjük a
többi tejjel és liszttel, hozzáadjuk a zsírt is. Jól kidolgozzuk, a cipót kb.
20 percig pihentetjük, majd hüvelykujjnyi vastagságúra lapogatjuk, és
fánkszaggatóval 10-12 db pici gombócokat szaggatunk. Jól meggyúrva
ezeket a mini cipókat lisztezett deszkán, letakarva, legalább 30 percig meleg
helyen pihentetjük.
Ez idő alatt a káposzta is elkészül. Egy fedővel letakarva a levét átszűrjük
teflonos vagy öntöttvas lábosba, még egy jó evőkanálnyi zsírt és kb. 1
mokkáskanál sót beleszórva felforraljuk. Legalább egy ujjnyi víz legyen
a lábosban, különben túl korán elpárolog a lé, mielőtt a gombócok
megfőnének. Lángelosztót feltétlenül tegyünk alá!
Amikor forr a lé, óvatosan belerakjuk a gombócokat, fedővel letakarva 50-
60 percig lassan pároljuk. Akkor jó, amikor a víz elfőtt, és a tészta zsírjára
sült, finom kopogós-ropogós alja lesz. Ekkor a káposztát rátesszük, és sós
vízben főtt krumplival tálaljuk.
Módosítás: ( 2011. Június 22. szerda, 08:02 )
 
SVÁB KOVÁSZOS UBORKA RECEPT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Június 20. hétfő, 12:50
SVÁB KOVÁSZOS UBORKA RECEPT

Tényleg nagyon finom, mindenkinek ajánlom!
Nem kell bajlódni a kenyérrel, helyette burgonyát használunk, amit ki kell szedni 3 nap
múlva, és kész. Még télire is el lehet tenni. .

Végy 1 nagy uborkás üveget!

Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. Nem tévedés,
nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra, erre pakolom a megmosott,
felhasított uborkát,
A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő
ital.
Tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok, legfelülre jön még 1 csokor
keményszárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt.
Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral
letakarom, 3 nap múlva csodát tálalhatunk a családunknak.
Aki kipróbálja, az nem bánja meg!

Jó étvágyat!
 
Bodza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Június 02. csütörtök, 10:42
Bodza

Szól a kakukk, bodzabokrok fehér csipkés tányérjukkal terítenek, eljött a bodzaszörp ideje.
Hál’ Istennek, azért vannak még olyan helyek, ahol nem szennyezi benzingőz, bátran
szedhető. Maga a virág is csodálattal tölt el! Míg bimbós, mintha mirtusz volna, ha kinyílik,
megannyi kis virág összebújva alkotják a tenyér nagyságú bodzavirágot. Az illata bódító,
ennél már csak az ízét szeretem jobban.
A bodza (Sambucus), amely Magyarországon őshonos, régen a szegény emberek gyógyszere
volt. A virága, levele, érett bogyója is tartalmaz gyógyhatású anyagokat.
A virágzata flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Az
érett, sötétkék bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint
antociánokat (szambucint) tartalmaz.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri
serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár (népies neve: csete) kiváló
hashajtó és vizelethajtó. Használják még vértisztításra és köhögéscsillapításra is. A leveléből
készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Mivel nagy a család és mindannyian szeretjük, gyakran szedjük, vigyázva, hogy a virágot
dajkáló bokor ne sérüljön. Mi így készítjük belőle a szörpöt:
5liter vízre vetítve,4-5db citrom,8-10 szemcitrompótló, ami természetesen kifacsart
citromlével helyettesíthető, cukor és itt egyéni ízlésre kell hivatkoznom, ki mennyit tesz bele,
kb.40dkg, vagy méz.
A vízbe a cukor mennyiségének felét karamellként rakjuk bele, ettől szép színe lesz, de szörp
ízét is befolyásolja, belekarikázzuk a megmosott citromokat, beleszórjuk a citrompótlót (vagy
citromlevet) és 10-12 db. bodzavirág fejet. Igyekszem ép fejeket gyűjteni, nem szükséges
megmosni, hadd maradjon rajta a virágpor is. Párszor megkevergetjük, hogy a hozzávalók
oldódjanak, aztán nincs más dolgunk, mint 2 nap után leszűrve üvegekbe öntsük.
Behűtve, akár még tovább hígítva finom üdítő ital. Citromkarikával a pohár szélén, a hidegen
gyöngyöző bodzaszörp még látványnak sem utolsó.
Télire is eltehető, akkor több virág, 1,5-2 kg cukor kell bele és tartósítószer, kinek-kinek a
meggyőződése szerint.

Bodzaecetet még nem készítettem, de ezt a receptet találtam:

„Egy 0,7 l befőttesüvegbe beleteszek 6-8 bodzavirágzatot, ráöntök fél liter 5 %- os biológiai
erjesztésű almaecetet, jól összekeverem, majd lezárom az üveget és kiteszem a kamrába.
Három hétig minden nap egyszer megkeverem, vagy csak megfordítom, megrázogatom
az üveget. Ezután leszűröm és üvegbe töltöm. Különleges ízű ecetet használhatjuk zöld
salátákhoz, de grillezett zöldségekhez is.”

Bodzadzsem

Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg
cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig
főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe
rakjuk.

A kísérletezhető receptek után nagymamám bodza „fánkját” ajánlanám. Tulajdonképpen egy
sűrű palacsinta tésztába morzsoljuk a bodzavirágot, és így sütjük ki, háromszögbe hajtjuk, és
megszórjuk porcukorral.

A bodza a természet ajándéka nekünk, éljünk vele!
 
Kaporszósz -Kopersoß PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Május 09. hétfő, 08:14
Kaporszósz -Kopersoß
5 dkg zsír, 3 ek liszt, 1 csomó kapor, só, tej.
A kaprot apróra vágom. Egy világos rántást készítek,
hozzáadom a kaprot és rövid ideig együtt pirítom. Feltöltöm a
folyadékkal (fele tej, fele víz), simára keverem, sóval ízesítem
és 5 percen át főzöm. Főtt leveshúshoz tálalom.
 
Saura Aier PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Április 10. vasárnap, 20:10
Saura Aier
Savanyú tojás

1 evőkanálnyi zsírban közepes fej hagymát üvegesre dinsztelünk, megszórjuk 1 evőkanál
liszttel és megpirítjuk. Felengedjük 2dl vízzel, kis cukrot és ecetet teszünk hozzá,
babérlevéllel, sóval ízesítjük.
A híg rántásba személyenként 1-2 tojást ütünk, akkor kész, ha a tojás megfőtt, de nem szabad
kevergetni, mert akkor nem marad egyben. Friss kenyérrel, de nokedlivel is finom, böjtös étel.
 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

Oldal 2 / 4



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.