eco farming logo

Sváb ételek receptjei

 Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.

A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?

Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az info@kismarosisvabok.hu címen, hogy megoszthassuk egymással.


Eiprendpráj PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Március 31. csütörtök, 07:26
Szárazon megpirított búzalisztet enyhén édesítették és
sózták,majd teás-tejjel felengedték. Három hónapos csecsemőnek folyékonyan
adták, félévesnél idősebbnek és a kisgyermekeknek pépes változatban.
Kisgyereknek már zsíron pirították meg a lisztet és őrölt fahéjjal ízesítették
Módosítás: ( 2011. Március 31. csütörtök, 07:35 )
 
Milichriewelt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Március 31. csütörtök, 07:22
Betegek és gyerekek kapták,de idős, már fogatlan nagyapámnak
is kedves étele volt. Úgy készül, hogy forró tejbe levestésztát reszelnek durva
reszelőn. Enyhén sósan fogyasztották.
Módosítás: ( 2011. Március 31. csütörtök, 07:33 )
 
Semmlschniel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Március 30. szerda, 15:10

Most következik Rixer Guszti bácsi által lejegyzett pár finomság leírása:

Semmlschniel:a vékony körszeletekre vágott zsemlét fehér borban áztatták,de úgy,hogy
maradjon még egyben,aztán bepanírozták ,mint a rántott húst és zsírban kisütötték.

Krisflute:egy sűrű vizes búzadara főzet,kanállal kiszaggatták,pirított prézliben meg-
hempergették,szilva vagy ribiszke lekvárral fogyasztották.
Módosítás: ( 2011. Március 30. szerda, 15:24 )
 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

Oldal 4 / 4



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.