eco farming logo

Sváb ételek receptjei

 Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.

A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?

Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az info@kismarosisvabok.hu címen, hogy megoszthassuk egymással.


Sauer Kraut Nudel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Április 10. vasárnap, 20:08
Sauer Kraut Nudel
Savanyú káposztás nudli

60 dkg lisztből 2 tojással, sóval, vízzel kemény tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, és gyufaszál
méretűre vágjuk. Kifőzzük, leszűrjük.
1 szál puha füstölt kolbászt darabokra vágva kisütünk, zsírján megpároljuk a kiáztatott,
összevágott 30dkg savanyú káposztát, és összekeverjük a kifőtt tésztával. Ez is olyan , mint a
supfnudli , nem lehet belőle eleget csinálni, mert nagyon finom, és mindenki kedveli!
 
Kukuruzsterz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Április 10. vasárnap, 19:56
Kukuruzsterz
Kukorica sterc

40 dkg kukoricalisztet és 10dkg búzalisztet 3 evőkanálnyi zsíron világosbarnára pirítunk.
Annyi forró vizet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Hideg tejjel fogyasztották.
Módosítás: ( 2011. Április 10. vasárnap, 19:57 )
 
Krumben knédli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Április 10. vasárnap, 19:56
Krumben knédli
Krumplis gombóc

Máig kedvelt étel a családban, gyakran fogyasztjuk. Főtt krumplit összetörünk, kis kanál
étolajjal, liszttel és tojással összegyúrjuk. Vastag kígyót formázunk és 3-4 cm-es darabokra
vágva kifőzzük. Leszűrjük, leöblítjük. Mikor meghűlt, a supfnudlihoz hasonlóan alásütjük a
tejfölt, és a körömnyire vágott gombócokat beleforgatjuk.
Száraz bablevesbe feltétként is nagyon finom. A levest a gombócok főzőlevével lehet
felengedni, így az sem megy veszendőbe. Ha a levesbe kicsivel több babot főzünk, amikor
megpuhult, kiveszünk belőle akkor a gombóc mellé babsalátát készíthetünk. Tejföllel, kis
ecettel, sóval ízesítjük és belevágunk egy nagy fej vöröshagymát.
Nálunk a bableves és a krumben knédli elválaszthatatlan párost alkotnak. Jó étvágyat
kívánunk!
 
Supfnudli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Március 31. csütörtök, 07:43
A főtt krumplival, tojással, sóval, kis zsírral összegyúrt tésztából kis
darabonként ujjnyi széles kígyót formázunk (ebben az én unokáim is profik)
lelapítjuk, kis nudlikra vágjuk. A supfolás, vagyis az egyenkénti sodrás kimarad
már nálunk, pedig nagyanyámnak nem ették meg másként a család férfitagjai,
akik abban az időben nagyapámmal együtt hatan voltak. Kifőzzük a tésztát, a
főzőlevet Isten ments kiönteni! Kis rántással, fokhagymával készül a tésztalével
felöntött leves, amit tejföllel és a kis nudlik egy részével fogyasztunk.
Módosítás: ( 2011. Május 05. csütörtök, 07:36 )
Bővebben...
 
Fluta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Március 31. csütörtök, 07:33

 

Tennivaló:
 
Fél kiló krumplit meghámozunk, kockára vágunk, és kevés sós vízben
puhára főzzük. Villával pépesre törjük (vagy persze krumplinyomóval).
Hozzáadunk csipet sót, 1 tojást, és kb. 15-20 dkg lisztet, amennyit
a krumpli felvesz, hogy jól gyúrható, finom, puha tésztát kapjunk.
Fél cm vastagra nyújtjuk, és rombusz alakúra vágjuk. Kevés olajban
(régebben zsírban) mindkét oldalát pirosra sütjük. Lekvárral megkenve
vagy kristálycukorral megszórva már ehetjük is. Persze nem a mai kor
egészséges étkezésének felel meg ez a finomság, de hát a svábok ezt
készítették; olcsó, és a hozzávalók mindig voltak a spájzban.

 

Módosítás: ( 2011. Március 31. csütörtök, 07:36 )
 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

Oldal 3 / 4



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.