eco farming logo

Sváb ételek receptjei

 Hiába keressük a régi ízeket és a régi illatokat, tárgyakat,az évekkel együtt ezek is elillantak,elenyésztek.
A reggelire főzött frank és pótkávé zománcos kannában főzött illatát,a frissen fejt és forralt tejét,a kismise előtt feltett húslevesek gyöngyöző páráját,a sülő kalács illatát, a zománcos füles kisbögrét, a kemencében sült gömbölyű kenyerek ropogós héját, melyet letörtünk a kenyérről a péktől hazafelé menet,a rézzel díszített sparheltekben ropogó fa hangját és szagát. Emlékeinkben él a kútból frissen húzott víz íze,ami vödörben állt a vízpadon, a fiókos,tisztára sikált asztal,mely akármilyen nagy volt a nagymama rétesén nem tudott kifogni,mert túlhúzta rajta.

A festett kredenc a gombos fiókjaival,a gyúródeszka és nyújtófa,a nagy lisztesláda a padláson,vagy a kamrában,a kötözött szőlő a rúdon,és a mangalicák zsírja a bödönökben.
Az almák a fűtetlen szobák szekrényeinek tetején,a száradó kamilla és bodzavirág nyáron a veranda asztalon. Az istállószag,a begyűjtött széna illata,a kis bocik selymes szőre,a gerendákon fészkelő fecskék csivitelése mind a múlté. Most modern eszközök segítik a háziasszonyok munkáját, alapanyagot a boltban veszünk, mindig sietünk,hát mikor is találhatnánk rá arra, ami elveszett?

Pedig keressük!
A régi recepteket szívesen fogadjuk az info@kismarosisvabok.hu címen, hogy megoszthassuk egymással.


A speciális nudli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2012. Október 10. szerda, 08:04
A speciális nudli

A Wallhauseni élménybeszámolóban emlegettük a finom spÄtzle tésztát, íme, az eredeti recept:

1 kg Mehl, 6-7 Eier, etwas Gries, etwas Milch, oder Wasser, Salz und Muskat

Gut schlagen!- írták a német barátaink.

Tehát 1kg liszt, 6-7 tojás, valamennyi gríz, valamennyi tej vagy víz, só és reszelt szerecsendió. Kicsit
lágyabb legyen a tészta, mint a mi nokedli tésztánk, alaposan dolgozzuk ki. Ők speciális formát
használnak, ami a krumpli nyomónkhoz hasonlít. Viszont csak az alján vannak lukak és ezek kicsit
nagyobbak. A beöntött tésztát átnyomva rajta hosszú nudlikat kapunk, amit a forrásban lévő
vízben főzünk ki. A nyomó híján kipróbáltam a nokedli szaggató deszkán késsel vagdosni a vízbe, és
mondhatom így is nagyon finom lett. Lecsó mellé kínáltam, de bármilyen szaftos húshoz finom lehet.

Jó főzőcskézést!
 
Fűszeres, mézes gyógylikőr PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. December 09. péntek, 18:55
Tavaly találtam rá egy Praktika újságban. Érdemes kipróbálni!
Ebben az italban a gyömbér, a szegfűszeg, fahéj trió nyirkos hidegben felbecsülhetetlen
gyógyhatását még tovább fokozzák a méz alkoholban oldott hatóanyagai.
Megelőzésként is érdemes kortyolni, de csak módjával!
Hozzávalók:
Gyerekököl méretű friss gyömbér, vagy kétdiónyi szárított, egy tasak darabos fahéj, egy tasak
szegfűszeg, 50 dkg méz, 7dl vodka és egy csavaros tetejű 11/2 literes üveg

Az üvegbe szórjuk a fűszereket, a gyömbért vágjuk vékony szeletekre. Öntsük hozzá a mézet,
és a pálinkát. Egy- két napig rázogassuk, míg a méz fel nem oldódik, aztán tegyük félre, 2-3
hét múlva lesz igazán finom, addig összeérik. A fűszerek leülepszenek az ital aljára, és a nedű
borostyán sárga színben tündököl. Leszűrve, csinos üvegekbe öntve ajándéknak is remek!
Módosítás: ( 2011. December 09. péntek, 19:36 )
 
Sárgarépás mákos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. December 09. péntek, 18:19
Hozzávalók:
20dkg reszelt sárgarépa,
1 narancs és citrom reszelt héja,
3 tojás,
12 dkg margarin,
12dkg cukor,
2-3 ek. narancslé
6dkg darált mák
10 dkg darált mandula
8dkg liszt
2 csapott tk.sütőpor
Margarin a formakikenéséhez
Lereszeljük a s.répát, kinyomkodjuk. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával kikeverjük,
aztán egymás után hozzákeverjük a narancslevet, sárgarépát, mákot, mandulát, aztán a
kemény tojáshabot a liszttel váltakozva.
Kikent formában, előmelegített sütőben, 175 fokon, kb. 50-55 percig sütjük.
A recept porcukorral hintést ír, de próbáltam már úgyis, hogy a narancslevet elkeverem
porcukorral és a még forró sütire öntöm. Jóízű, szaftos, egészséges sütemény. Nem szeretjük a
beiglit, de a mákot igen, ezt a sütit sütöm helyette.
Módosítás: ( 2011. December 09. péntek, 19:36 )
 
Narancslekvár receptje PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. December 09. péntek, 18:18
3 nagydarab, vastag és ép héjú narancsot alaposan megmosok. A
zöldséghámozóval vékonyan lehámozom, vigyázva, hogy a héj alatti fehér részből minél
kevesebb legyen rajta. Ezután a narancshéjat vékony csíkokra összevágom. A narancsról
lefejtem a fehér részét, mert ez megkeseríti a lekvárt. Turmixgépben pépesítem és
hozzáöntöm az összevágott héj darabkákat. Felöntöm kb.7dl vízzel és addig főzőm (30-35
perc) takarékon, míg a narancshéjak meg nem puhulnak. Ha elfő, a vizet pótolni kell. Mikor
puha hozzáadok 1/2dl natúr citromlevet, vagy 2 citrom kinyomott levét, ízlés szerint cukrot,
ez nálam 20-25 dkg. Innen már a dzsemfixen lévő utasítás alapján járok el.
Fél percig kell a zselével főzni, amit előzőleg egy kis cukorral összekeverek, így öntöm a
lekvárhoz, hogy ne csomósodjon.
4 kisebb méretű üvegnyi lesz belőle, a hűtőben, vagy a spájzban eláll.
Hogy meddig, azt nem tudom, mert nálunk még nem volt ideje megromlani.
Sok karácsonyi receptben szerepel narancslekvár. Szárított narancskarikával díszített üvegben
ajándéknak is kiváló.
Módosítás: ( 2011. December 09. péntek, 19:35 )
 
Germknödel azaz gőzgombóc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Szeptember 19. hétfő, 10:04
Germknödel

Gőzgombóc receptje:

Aki síelt már Ausztriában biztosan kóstolta már a gőzgombóc, eredeti nyelven Germknödel
valamelyik változatát. Jellegzetes étel az édes szilvalekvárral töltött nagy fehér félgömb alakú
gombóc vaníliaszósszal leöntve és darált mákkal megszórva.

Hozzávalók:

A tésztához: 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 3 dkg cukor, 3 dl tej,1 tojás,10 dkg vaj, csipetnyi
só, fél citrom reszelt héja, 25 dkg szilvalekvár
A tetejére: Olvasztott vaj vagy vaníliasodó

10 dkg darált mák, vagy dió porcukorral összekeverve

Elkészítése:

Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi
sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen
fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre
segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk.
Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat
félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval,
fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le,
és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal
vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

Vaníliasodó: 2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen

összekeverünk, és tűzön krémmé főzzük.

Hasznos tippek:

1. A lekvárhoz lehet 1 evőkanál rumot és egy kis fahéjat keverni, mely megbolondítja a
töltelék ízét.

2. A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.

3. Párolás közben a fedőt ne emelgessük, mert összeseik a tészta.

4. A megtöltött nyers gombócokat le is lehet fagyasztani, így bármikor frissen
elkészíthetők.

5. A gombócok forró vízben is kifőzhetőek.

Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel. Osztrák szupermarketekben
kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk, akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni
és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt.

Zebegényi Hagyománymentő Egyesület évek óta rendez Gőzgombóc fesztivált, bár az idei
sajnálatosan elmaradt. Visegrádi sváb nap alkalmával mi is elcsábultunk. Nagyon finom,
amit készítenek, de arra biztatunk mindenkit, hogy otthon is próbálja meg! Csak aztán

győzze csinálni! Jó étvágyat mindenkinek!
 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 4



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.