eco farming logo

Berkenye bemutatkozó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2014. Január 07. kedd, 22:19


A kismarosi és a berkenyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok együttműködési szerződést kötöttek, melyben vállalták, hogy rendezvényeik megszervezésében, lebonyolításában segítik egymást, tapasztalataikat, információikat megosztják egymással.
Ez az együttműködés jól működik berkenyei barátainkkal.
Schmidt József a Berkenyei Falumúzeum vezetője. Rövid bemutatkozó levelet kaptam tőle a falu alapításáról, történetéről.
Adatai a püspöki levéltárból és a Nógrád megyei levéltárból származnak.
A törökök által elpusztított falut Althann Mihály váci püspök élesztette ujjá. Betelepülő családokat hozatott Baden-Würtenberg tartományból a Tauber folyó völgyében fekvő falvakból./ Neubrunn, Grossrinderfeld, Weinkheim, Schweinberg, Eiersheim)
Tutajokkal jöttek (Ulmer schachtel) Verőcéig és ott szállt partra négy katolikus család 1718 okt.4-én Cristoph Thoma, Leonhard Weingarten, Killian Klug és Adam Wildt. Egy hét múlva érkezett Fridrich Schmidt családjával. Sajnos a nevekből már csak az utóbbi van meg. Ez a családfa látható a Berkenyei Falumúzeumban. A kelet-frank nyelvjárást hozták magukkal. Hitük és szorgalmuk óriási erőt adott az új Haza megteremtéséhez. Fából templomot építettek s ennek helyére épült a ma is álló barokk remekmű, 1777-ben Migazzi Kristóf püspök idejében. A mai falu 650 lakosa igyekszik az identitást és a hagyományokat megtartani. Bővebb ismereteket Schmidt József BERKENYE TÖRTÉNETE című könyvében lehet találni, mely megtalálható a világhálón.
Tavasszal készülünk megnézni a berkenyei Falumúzeumot, tapasztalatainkat megosztjuk kedves olvasóinkkal!


Módosítás: ( 2014. Január 07. kedd, 23:27 )
 Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.