eco farming logo

Népszámlálási eredmények PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2013. Április 11. csütörtök, 21:09

Népszámlálási eredmények


Tegnap megérkeztek a népszámlálás hivatalos adatai, amelyek a magukat nemzetiségekhez tartozónak vallóak számát is tartalmazták.

http://www.ksh.hu/nepszamlalas/docs/tablak/teruleti/13/4_1_6_1.xls

Ez pedig a kezdőoldal: http://www.ksh.hu/nepszamlalas/?lang=hu

 

Meglepődve, és örömmel szembesültünk a számokkal. 192-en vallották magukat a német nemzetiséghez tartozónak Kismaroson. Ebben nyilván a sváb hagyományokat kedvelők is benne vannak, de mindenképpen szép létszám. Hozzávetőleg a falu lakóinak  10%-a, és ez nem kevés.

Tehát újból bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága a faluban a sváb hagyományok ápolásának, a német nyelv tanulásának. Sváb múzeumunk eddig is bizonyította származásunkat, hiszen az írott és tárgyi emlékek ismeretében nem kérdőjelezhető meg Kismaros sváb település volta.

Mindent el kell követnünk, hogy az utánunk következő nemzedék továbbvigye ezt a fáklyát.

Erre minden reményünk meg lehet, hiszen a nemzetiségi óvodában játék közben áll rá a kisgyerek a német szavak, dalok, játékok használatára. Ez kiderült a nemzetiségi óvodák nálunk rendezett találkozóján is, ahol a mieink nagyon szépen szerepeltek. Segítenek a falu adventi és húsvéti koszorújának díszítésében. Legutóbb a sváb klub keretén belül az ovisokkal sütöttük a kelt kifliket.

 Az iskolában már két évfolyamon folyik a német nemzetiségi nyelvoktatás, és tudomásunk szerint sokan kérik az új beiratkozók közül is ezt a formát. Az óvodában és az iskolában is őrzik a Márton napi hagyományt. Karácsonyi koncerten régi német dalt énekeltek, és idén a húsvéti ünnepkörhöz tartozó szokások keretén belül a németes gyerekek először díszítették a kutat tanítójukkal, és szüleikkel, szeretnének ebből hagyományt teremteni.

A múzeum és az iskola múzeumi órák keretén belül ismerteti meg a gyerekekkel a falu történetét.

A Marus tánccsoport 16 éve, a Nachtigall kórus 10 éve ápolja a sváb hagyományokat és viszi Kismaros hírét az országban, és határon kívül. Nagy Izabella foglakozik a gyerekekkel is és jó hangulatú sváb táncokra tanítja őket is.

Kismaros német önkormányzata, most újította meg Dunabogdánnyal, Visegráddal, Nagymarossal, Zebegénnyel, Verőcével, Dunakeszivel kötött együttműködési megállapodását, amelyhez idén Berkenye és Szendehely német önkormányzatai is csatlakoztak. Ebben vállalják a fent nevezettek, hogy segítik egymás időben összehangolt rendezvényeit, azokon részt vesznek, és összejöveteleiken használják a német nyelvet minél gyakrabban.

Örülünk, hogy munkánk nem hiábavaló, van rá igény és van befogadó, érdeklődő, ez a 10 %, ez a 192 ember, kicsi és nagy, fiatal vagy idős, származás szerinti német nemzetiségű, vagy szimpatizáns.

Lényeg, hogy élvezzük, találjunk örömet abban, amit együtt, a faluért, az itt élőkért teszünk.

Látogassák minél többet a programjainkat, melyek időpontját a sváb honlapon és a hirdető szekrényekben olvashatnak.
 Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.