eco farming logo

Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Június 20. hétfő, 12:51
Hozzávalók:

4 főre:
75 dkg savanyú káposzta

25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/

1 közepes fej hagyma

zsír


A gombócokhoz:

2,5 dl tej

20-25 dkg liszt

1 teáskanál zsír

2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/

csipet só

Elkészítés:

A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított
hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú
káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is
rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi
éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Közben elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk,
felfuttatjuk, kevés liszttel kovászt készítünk. Ezután összekeverjük a
többi tejjel és liszttel, hozzáadjuk a zsírt is. Jól kidolgozzuk, a cipót kb.
20 percig pihentetjük, majd hüvelykujjnyi vastagságúra lapogatjuk, és
fánkszaggatóval 10-12 db pici gombócokat szaggatunk. Jól meggyúrva
ezeket a mini cipókat lisztezett deszkán, letakarva, legalább 30 percig meleg
helyen pihentetjük.
Ez idő alatt a káposzta is elkészül. Egy fedővel letakarva a levét átszűrjük
teflonos vagy öntöttvas lábosba, még egy jó evőkanálnyi zsírt és kb. 1
mokkáskanál sót beleszórva felforraljuk. Legalább egy ujjnyi víz legyen
a lábosban, különben túl korán elpárolog a lé, mielőtt a gombócok
megfőnének. Lángelosztót feltétlenül tegyünk alá!
Amikor forr a lé, óvatosan belerakjuk a gombócokat, fedővel letakarva 50-
60 percig lassan pároljuk. Akkor jó, amikor a víz elfőtt, és a tészta zsírjára
sült, finom kopogós-ropogós alja lesz. Ekkor a káposztát rátesszük, és sós
vízben főtt krumplival tálaljuk.
Módosítás: ( 2011. Június 22. szerda, 08:02 )
 



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.