eco farming logo

Bodza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stanley   
2011. Június 02. csütörtök, 10:42
Bodza

Szól a kakukk, bodzabokrok fehér csipkés tányérjukkal terítenek, eljött a bodzaszörp ideje.
Hál’ Istennek, azért vannak még olyan helyek, ahol nem szennyezi benzingőz, bátran
szedhető. Maga a virág is csodálattal tölt el! Míg bimbós, mintha mirtusz volna, ha kinyílik,
megannyi kis virág összebújva alkotják a tenyér nagyságú bodzavirágot. Az illata bódító,
ennél már csak az ízét szeretem jobban.
A bodza (Sambucus), amely Magyarországon őshonos, régen a szegény emberek gyógyszere
volt. A virága, levele, érett bogyója is tartalmaz gyógyhatású anyagokat.
A virágzata flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Az
érett, sötétkék bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint
antociánokat (szambucint) tartalmaz.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri
serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár (népies neve: csete) kiváló
hashajtó és vizelethajtó. Használják még vértisztításra és köhögéscsillapításra is. A leveléből
készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Mivel nagy a család és mindannyian szeretjük, gyakran szedjük, vigyázva, hogy a virágot
dajkáló bokor ne sérüljön. Mi így készítjük belőle a szörpöt:
5liter vízre vetítve,4-5db citrom,8-10 szemcitrompótló, ami természetesen kifacsart
citromlével helyettesíthető, cukor és itt egyéni ízlésre kell hivatkoznom, ki mennyit tesz bele,
kb.40dkg, vagy méz.
A vízbe a cukor mennyiségének felét karamellként rakjuk bele, ettől szép színe lesz, de szörp
ízét is befolyásolja, belekarikázzuk a megmosott citromokat, beleszórjuk a citrompótlót (vagy
citromlevet) és 10-12 db. bodzavirág fejet. Igyekszem ép fejeket gyűjteni, nem szükséges
megmosni, hadd maradjon rajta a virágpor is. Párszor megkevergetjük, hogy a hozzávalók
oldódjanak, aztán nincs más dolgunk, mint 2 nap után leszűrve üvegekbe öntsük.
Behűtve, akár még tovább hígítva finom üdítő ital. Citromkarikával a pohár szélén, a hidegen
gyöngyöző bodzaszörp még látványnak sem utolsó.
Télire is eltehető, akkor több virág, 1,5-2 kg cukor kell bele és tartósítószer, kinek-kinek a
meggyőződése szerint.

Bodzaecetet még nem készítettem, de ezt a receptet találtam:

„Egy 0,7 l befőttesüvegbe beleteszek 6-8 bodzavirágzatot, ráöntök fél liter 5 %- os biológiai
erjesztésű almaecetet, jól összekeverem, majd lezárom az üveget és kiteszem a kamrába.
Három hétig minden nap egyszer megkeverem, vagy csak megfordítom, megrázogatom
az üveget. Ezután leszűröm és üvegbe töltöm. Különleges ízű ecetet használhatjuk zöld
salátákhoz, de grillezett zöldségekhez is.”

Bodzadzsem

Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg
cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig
főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe
rakjuk.

A kísérletezhető receptek után nagymamám bodza „fánkját” ajánlanám. Tulajdonképpen egy
sűrű palacsinta tésztába morzsoljuk a bodzavirágot, és így sütjük ki, háromszögbe hajtjuk, és
megszórjuk porcukorral.

A bodza a természet ajándéka nekünk, éljünk vele!
 



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.