eco farming logo

Sajtóközlemény Nyomtatás
Írta: Stanley   
2014. Október 08. szerda, 15:29
Kiszorítja a magyar médiából a hazai nemzetiségeket a politikai kampány
Az országos német önkormányzat elnöke elfogadhatónak tartja a regisztráció eredményét

A Nemzeti Választás Iroda közleménye szerint közel 41.000 választópolgár iratkozott fel a német nemzetiségi névjegyzékre. Ők azok, akik október 12-én német nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltekre, illetve listákra szavazhatnak. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elfogadhatónak tartja ezt az eredményt – annak ellenére, hogy négy évvel ezelőtt ez a szám tíz százalékkal magasabb volt. 
- Büszkék vagyunk arra a sok ezer magyarországi német honfitársunkra, aki veszi a fáradságot és tevékenyen is hozzájárul nemzetiségünk hagyományainak továbbéltetéséhez – kezdi Heinek Ottó. – Ők azok, akikben bízhatunk, akikre számíthatunk abban, hogy támogatják azt a sokéves munkát, amit a nemzetiségi önkormányzati rendszer kiépítése óta megkezdtünk. Ez az a munka, amit a következő ötéves ciklusban is folytatni szeretnénk, mégpedig újabb ötletekkel, még világosabb célkitűzésekkel, átfogó, országos szintű stratégiával. Tudjuk azt is, hogy sokan vannak, akik fontosnak tartják a magyarországi németség ügyét, ám ennek ellenére nem regisztráltak. Ennek három fő okát látom: Egyrészt azt, hogy az október közepi fél éven belül már a harmadik országos választás, az emberek belefásultak az állandósult kampányba. Másrészt sajnálatos tény, hogy rengetegen dolgoznak külföldön, és közülük sokan nem regisztráltak, mert a választás miatt nem jönnek haza. Végül pedig nagy problémának érzem, hogy a médiában szinte kizárólag a pártok képviselői kapnak megszólalási lehetőséget, és az egész önkormányzati választási kampány szinte csak arra redukálódott, hogy ki lesz a főpolgármester Budapesten. A nemzetiségek lényegében nem is jutnak szóhoz. 
Ennek ellensúlyozásaképp a hazai németek körében több olyan ötlet is született, amely adott településen rendhagyó kampány alapjául szolgálhatott. A Baranya megyei Sombereken a német jelöltek a plakátolás csöppet sem hagyományos módját választották: hirdetményeiken – a jelöltek nevei, valamint a röviden megfogalmazott kampányüzenetek mellett – régi sváb népi bölcsességeket tüntettek fel. – Például: „Boldog időkben ne ujjongj, ha bánatod van, ne csüggedj, ami pedig elkerülhetetlen, azt viseld türelemmel!” Olyan frappáns gondolatok ezek, amelyeket nagyanyáink régen a falvédőikre hímeztek – meséli Berek Zoltánné, a helyi német önkormányzat elnöke-jelöltje. – Ezeket összegyűjtöttük, majd úgy helyeztük el a plakátokon, hogy azokat bárki letépheti, hazaviheti. Hittünk abban, hogy ha majd a somberekiek megállnak a plakátjaink előtt és elolvassák ezeket a jellemzően vallásos tartalmú, szívhez szóló mondatokat, akkor néhány percre megáll velük a rohanó világ. Én például láttam, hallottam is, amikor három idős néni olvasgatta a falvédő-szövegeket. Az egyik letépett egyet, hogy hazavigye, míg a másik azt mondta neki, hogy ő is épp azt választotta volna ki magának, hiszen egykor pont az a mondat állt az otthonában a falvédőn. Ezzel a fajta plakátolással egyszerre két célt sikerült elérnünk: felhívtuk az emberek figyelmét magunkra, az általunk képviselt ügyre, miközben néhány kellemes percet szereztünk nekik.
Október 12-én 406 településen lehet majd német nemzetiségi önkormányzati jelöltekre szavazni, és 15 megyében és a fővárosban lesz területi választás. A nemzetiségi önkormányzati választásokra a helyhatósági választásokkal egy időben kerül sor. A nemzetiségi szavazókörök minden településen máshol lesznek, mint a helyhatósági szavazókörök. Azaz aki regisztrált, annak két helyre kell elfáradnia: egyszer oda, ahol a települése polgármester- és képviselőjelöltjeire szavazhat, egyszer pedig oda, ahol a nemzetiségi jelöltekre, listákra adhatja le voksát. Mint a korábbi választásokon, úgy egyúttal is egy egységes országos német lista várja a támogató szavazatokat, amelyet az ÉMNÖSZ, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége állított. A lista élén álló Heinek Ottó arra kér és biztat minden regisztrált német választópolgárt, hogy menjen el szavazni, hiszen fontos, hogy a német nemzetiségi önkormányzatok a jövőben is erős támogatottsággal végezhessék érdekképviseleti, identitásőrző munkájukat.  
További információ:
Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: +36 30 993 6923; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 
Marus napok Nyomtatás
Írta: Stanley   
2014. Október 02. csütörtök, 05:24

A hétvégén ragyogó napsütéses időben zajlott a kismarosi szüreti felvonulás és a színes programoknak helyet adó Művelődési Házban is nagy volt a forgalom.
A német önkormányzat által meghirdetett Madárijesztő versenyre kedves és mulatságos remekművek érkeztek.Biztos,hogy még a madarak is jót kacagtak  mikor meglátták őket!
 
A zsűri  úgy döntött minden gyerek és a csoportok is első helyet érdemelnek,ezért az első helyet megosztottuk annyifelé,ahányan beneveztek.
Beja Benedek mulatságos figurája,Császár Lili kedves anya-és kislánya,Márk Anna és Kunya Panka gyönyörű királykisasszonya láttán nem is  tehettünk másként.
Gratulálunk a német nemzetiségi nyelvet tanuló negyedikeseknek  és a kis óvodások közös munkájához is.
Reméljük jövőre még többen kapnak kedvet,és csalnak mosolyt sokunk arcára a madárijesztőikkel!
      
 
Négy éves összefoglaló Nyomtatás
Írta: Stanley   
2014. Szeptember 29. hétfő, 21:15
A Német Nemzetiségi Önkormányzat négy éves                   munkájának összefoglalása:

                                       2010.októberétől-2014.októberéig 


    Nehéz feladat a leltárt elkészíteni a négy évig végzett munkáról. Mi tudásunk alapján megpróbáltunk lelkiismeretesen dolgozni, elfogadtatni azt amit csinálunk. A négy év alatt kis lépésekben mérhetőek le az eredményeink,de hála Istennek beszámolhatunk róluk. Sok esetben kellett harcolnunk, kiállni azért, amit jogaink alapján simán el lehetett volna érni, de kitartásunk végül meghozta a várt eredményt. Sikerült elfeledett hagyományokat feléleszteni, új eseményeket, rendezvényeket elindítani a hagyománnyá válás útján.
Módosítás: ( 2014. Szeptember 29. hétfő, 21:17 )
Bővebben...
 
Választás Nyomtatás
Írta: Stanley   
2014. Szeptember 18. csütörtök, 22:06

Wieder ruft es die Zeit! 
 Az idő most ismét szólít!
Október 12. az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzatok választásának a  napja!
Az október 12-én megrendezésre kerülő települési német nemzetiségi önkormányzati választáson az Önök bizalmát kérve, az ÉMNÖSZ (Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége) támogatásával  képviselőjelöltként indulnak:
Andresz Györgyné
Buzásiné Delacasse Ivett
Erdővölgyi Emilné
Less Rudolf
Kérjük, támogassa Ön is jelöltjeinket!
A választás lehetősége előzetes regisztrációhoz kötött.
Kérjük, hogyha még nem tették meg, vetessék fel magukat németként a nemzetiségi névjegyzékbe,és a választáson támogassák szavazatukkal az ÉMNÖSZ által támogatott  helyi, a  Pest megyei és az országos lista jelöltjeit. 
  A regisztráció határideje: szeptember 25.
Jegyzékbe a www.valasztas.hu oldalon,vagy a község jegyzőjénél van lehetőség.
Módosítás: ( 2014. Szeptember 21. vasárnap, 13:29 )
 
Készítsetek madárijesztőket.... Nyomtatás
Írta: Stanley   
2014. Szeptember 18. csütörtök, 21:20
       A  Német Nemzetiségi  Önkormányzat felhívása

Marus Napok  alkalmából versenyt hirdetünk óvodás és iskolás gyerekek részére.
                                   Kedves Gyerekek!
Készítsetek madárijesztőket,használjátok a fantáziátokat!Legyenek mulatságosak,legyenek olyan kedvesek,hogy a madarak se ijedjenek meg tőlük,mosolyogva telepedjenek a vállukra! Szívesen vesszük anya és apa segítségét is, dolgozzatok együtt! A szüreti felvonulás útvonalán helyezzük majd el őket,hadd lássa mindenki milyen ügyesek vagytok.Neveteket írjátok rá,és adjátok le őket a Művelődési  Házba, legkésőbb szeptember 24- ig ! 
                                     
                            
                                  
Eredményhirdetés és ajándékozás a szüreti felvonulás után ugyanitt,a Művelődési Házban lesz.
Kíváncsian várjuk, vajon ki lesz a győztes?

                                   
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldal 6 / 24



Támogatja a Joomla!. Designed by: lonex.com .com registration Valid XHTML and CSS.